viernes, 29 de octubre de 2010

A cegues

















"..Siguieron andando. Un poco más allá, dijo la mujer del médico, En el camino hay más muertos que de costumbre, Es nuestra resistencia lo que está llegando al fin, se acaba el tiempo, se agota el agua, proliferan las enfermedades, la comida se convierte en veneno, lo dijiste tú antes, recordó el médico, Quién sabe si entre estos muertos no estarán mis padres, dijo la chica de las gafas oscuras, y yo aquí, pasando a su lado, y no los veo, Es una vieja costumbre de la humanidad ésa de pasar al lado de los muertos y no verlos, dijo la mujer del médico..." 1


Benvingudes i benvinguts ...!!!

..a un món on no tot és el que sembla. On veiem quelcom que sovint no existeix, on sovint -a causa de la societat de la qual formem part- no veiem pràcticament res.

Aquest blog anirà dedicat al col·lectiu invident. Aquí podreu trobar links, notícies, informació sobre associacions,vídeos,entrevistes.. Trobareu,d'alguna manera, eines per tal que a través de la "Societat de la Informació", juntment amb les reflexions que intentaré convidar-vos a fer, arribem plegats a formar part de la "Societat del Coneixement."

Us convido, de tot cor, a endinsar-nos a intentar llegir el món amb els dits. A posar-nos una vena als ulls, i intentar percebre atmosferes més enllà. Benvingudes i benvinguts al meu particular assaig -sempre admirant el gran mestre Saramago- sobre la ceguesa.


Així doncs, la reflexió que convido a fer avui és la següent:



 - Creieu que veiem el món amb els ulls?



1 Fragment extret del llibre Ensayo sobre la ceguera  (1995, José Saramago.  Editorial Caminho, S.A. Lisboa.Títol original: Ensaio sobre a Cegueira.)

5 comentarios:

  1. "Pienso que todos estamos ciegos. Somos ciegos que pueden ver, pero que no miran" - José Saramago.

    Benvinguda a l'espai dels blogs, bona aportació.Un link molt interessant, ja era hora que hi hagués aquesta opció.

    ResponderEliminar
  2. Com deia Antoine de Saint-Exupery "Lo esencial es invisible a los ojos" perque només es veu bé amb el cor. Així que tots som una mica cecs i tots podem veure més enllà del que percebem amb el sentit de la vista, només cal que ho posem en pràctica més sovint...

    Un bon blog, una llum que ens il·lumina per anar menys a cegues. Segueix així.

    ResponderEliminar
  3. Si només veiés amb els ulls, seria molt cec... Hi ha la vista del cor la del tacte la de l'olor la de la oïda, les diòptries personals...

    Des del far una abraçada.
    onatge

    ResponderEliminar
  4. Hola! Penso que la vista és una meravella, però a vegades "difumina" altres sentits com l'olfacte o l'oïda, perquè és més espectacular- els colors, la llum. Jo sóc molt miop, sense ulleres no hi veig gaire res. Doncs, quan vull concentrar-me en escoltar música o en seguir una bona conversa, o olorar quelcom, ho faig millor sense ulleres. Sembla que "sento" més l'altre sentit. M'agrada molt el teu blog, té un aire molt límpid. Salutacions

    allan lee ( de RC9

    ResponderEliminar
  5. Els ulls són un vehicle per veure el món, encara que veure no vol dir mirar, conèixer, sentir, entendre, identificar-se amb l'entorn... El fet de posseïr el sentit de la vista és una oportunitat bona per començar a "veure". Els que perden aquest sentit continuen fent-lo servir "de memòria", però aquells que mai n'han gaudit, es sorprenent com poden definir una mateixa imatge sense haver-la vist mai amb els ulls. Penso que s'apren a veure, de la mateixa manera que aprenem a parlar, a olorar, a tocar, tan sols cal trobar el mecanisme per fer-ho. El que és indubtable és que la percepció visual ens dóna una informació addicional als que no som cecs, ràpida però no per això precisa ni real, i de vegades, ni tan sols som capaços de copçar-la. Als cecs, aquesta impressió no els arriba espontàniament, però potser els seus altres sentits els donen una informació paral.lela d'allò que els ulls potser tampoc serien capaços de fer arribar al cervell.
    Et diria que no veu qui no té disposició a fer-ho, però això és ben sabut al llarg de la història. Els llibres en són un exemple : quan llegim una novel.la som capaços de veure l'escenari on succeeix l'acció sense tenir ni tan sols una il.lustració. Els que no veuen, i tenen tècniques apreses de lectura, poden veure igual que la resta.
    Un petó, guapa!

    angie

    ResponderEliminar