lunes, 1 de noviembre de 2010

Perdre o guanyar






Barreres, obstacles..superació.

L'entrada d'avui està centrada en el món de l'esport. Com a introducció heu pogut veure un vídeo editat per la "Federación Española de Deportes para Ciegos (FEDC)" en què explica el paper d'un guia dins un partit de futbol. Però, sabies que també hi ha molts altres esports dins aquesta federació?

Escacs, atletisme, ciclisme en tàndem, esquí, natació, tir, judo,muntanya... us adjunto el link per a que pugueu veure vídeos,normatives o adaptacions de cadascún dels esports.

Fent un prejudici generalitzat, potser ens pot venir al cap certa compassió, o certa admiració enfront les dificultats de l'adaptació. Una frase com ara: "Que bé que ho fan" o àdhuc una justificació davant les errades -no com a esportistes que s'equivoquen sinó com a cecs que pobrets, ja fan prou amb jugar.

 Així doncs, la primera de les reflexions d'avui ens acostaria al fet que trobem o no admirable la capacitat d'adaptació d'aquests i aquestes esportistes. Si gaudiríem de mirar una competició d'aquest nivell, si el prejucici fet anteriorment s'ajusta al nostre pensament..


I per altra banda, la segona de les reflexions vindria a presentar-nos una part més crítica emmarcada en  la divulgació, la publicitat, al coneixement general per part de la població sobre mil i una realitats que -tot sovint- semblen viure (i no conviure) en un univers paral·lel.

Es parla d'aquestes competicions, dels resultats dels partits a la secció d'esports d'un telenotícies? Seguim a esportistes amb discapacitats? Tenim la samarreta d'un jugador o jugadora a l'armari per anar diumenge a veure una competició? ...


Permeteu-me, sense ànims d'influència, compartir un bocí del que seria la meva reflexió personal.

Per a mi, no és admirable que tinguin la capacitat d'adaptar-se a un esport (tot i que pugui comportar un gran nivell de dificultat) sinó ser capaços de no renunciar a viure. 






Iniciativa curiosa de la selecció francesa de futbol. Sabríeu llegir la samarreta







1 comentario:

  1. Respecte a aquesta entrada, volia afgir que noaltres, a l'esplai, vam organitzar un dia de discapacitats perceptives: vam fer una gimcana on una de les proves era, per exemple, fer grups de tres amb els nenes i encarregar-los una tasca, tapant-li a un les orelles, a l'altre els ulls i a l'altre la boca. Una altra prova era aquest futbol per a invidents que surt al video, però adaptat al nostre presupost i necessitats.
    No se si els nens van aprendre molt o només va ser un joc (segurament la segona opció, i espero que fos divertit), però em vaig quedar amb ganes de treballar-ho mes.

    Hi ha entitats del món del lleure que estan dedicades a discapacitats, com ara l'associació “La Tortuga” a Barcelona. A la Fetsa Esplai (Federació d'Esplais Catalans) organitzen activitats. Nosaltres vam participar a un basquet amb cadires de rodes adaptades i fou molt divertit, però em quedo amb el comentari d'una de les organitzadores, que ens digué que, si ho haguessim de viure cada dia, no ho seria tant.

    Bona nit!

    ResponderEliminar